Hodowla kur niosek, co warto wiedzieć?

Kury są w Polsce najczęściej występującym gatunkiem drobiu. Coraz więcej osób decyduje się na założenie własnej hodowli niosek, bo może to być dobry pomysł na biznes. Jak się do tego przygotować? Oto najważniejsze informacje.

Warunki środowiskowe

Budynek przeznaczony do hodowania kur niosek powinien być ogrzewany, optymalna temperatura mieści się w zakresie 13-18 st. C. Istotne jest też to, aby zadbać o wentylację (może być grawitacyjna lub mechaniczna). Dzięki temu z pomieszczenia będzie usuwany nadmiar wilgoci, mikroorganizmów, pyłu oraz toksycznych gazów. Właściwy poziom wilgotności w kurniku to ok. 65%. Obecnie w większości hodowli system zadawania wody i paszy jest zautomatyzowany. To oznacza, że za wszystko odpowiadają paszociągi i wodociągi, co pozwala zaoszczędzić dużo czasu, jak i zapobiecp ewentualnym stratom paszy.

Jak wygląda żywienie kur niosek?

Planując żywienie kur niosek, należy wziąć pod uwagę ich masę ciała, potrzeby fizjologiczne i temperaturę. Przeważnie stosuje się pełnoporcjowe mieszanki, w których znajdują się: zboża, śruty poekstrakcyjne, produkty uboczne powstające przy przetwarzaniu zbóż, produkty pochodzenia zwierzęcego, nasiona roślin strączkowych, a także zootechniczne dodatki. Trzeba pamiętać, że razem z wiekiem kury zmienia się jej zapotrzebowanie na wapń. Nieprawidłowe żywienie może mieć negatywny wpływ na kondycję zdrowotną drobiu, m.in. układ kostno-szkieletowy.

Hodowla kur niosek, co warto wiedzieć?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here