Rasy świń w Polsce

Świnia domowa kojarzy nam się z różowym, krępym zwierzątkiem, często z umorusanym ryjkiem. W Polsce wbrew pozorom występuje o wiele więcej ras świń, które różnią się od siebie umaszczeniem, wielkością ciała oraz jego budową.

Cztery główne typy ras świń:

  • Mięsne
  • Tłuszczowo-mięsne
  • Słoninowe
  • Smalcowe

Typy ras różnią się od siebie nie tylko stosunkiem zawartości tłuszczu do ilości chudego mięsa, ale także tempem wzrostu oraz dojrzewania trzody. Istnieje tendencja do wypierania gatunków tłuszczowych przez rasy typowo mięsne z powodu zmniejszającego się popytu na pokarmy z większą zawartością tłuszczu zwierzęcego.

Rasy świń w Polsce

Współcześnie hoduje się dziewięć ras świń. Pięć z nich pochodzi z Polski – biała zwisłoucha, wielka biała polska, puławska, złotnicka biała, złotnicka pstra. Dwie pierwsze są najbardziej popularne przez hodowców, są to typy mięsne charakteryzujące się wysokim przyrostem oraz łatwością hodowli. Bardziej szlachetne rasy uważane są za smaczniejsze, jednak są bardziej wymagające pod względem warunków życia i żywienia.

Oprócz pięciu gatunków trzody chlewnej wywodzących się z naszego kraju, hoduje się cztery zagraniczne odmiany : Pietrain, Duroc, Hampshire, belgijska zwisłoucha. Rasy te należą do gatunków mięsnych, a nawet wybitnie mięsnych i są wykorzystywane głównie do wyprowadzania krzyżówek, w celu uzyskania mieszańców o cechach tucznych i rzeźnych wysokiej jakości.

Rasy świń w Polsce
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here